Miljömedvetenheten i Sverige är hög – men reflekteras det verkligen i våra hem? Här är några tips för en mer klimatsmart inredning.
Uppgiften att rädda jorden kan ibland kännas övermäktig. Men om vi alla gör små förändringar i våra liv räcker det en lång väg. Och ibland handlar det till och med om att göra mindre, snarare än mer. Att stå emot sin konsumtionshunger och renoveringslust.
- Belysning – Dimmade ljus är både mysigt och bra för miljön! Se till att belysningen i ditt hem inte är en källa till onödigt energislöseri. Börja titta efter lumen för att se hur mycket ljus en lampa ger, i förhållande till dess elförbrukning. Miljövänliga lampor hittar du till exempel hos: https://www.elkatalogen.se/. Att se över vilka lampor som används i hemmet är dessutom bra för plånboken eftersom du då lätt kan spara in på dina elkostnader.
- Möbler – Nyproduktion sliter på miljön. Köp snygga och klassiska möbler begagnat och laga det som gått sönder istället för att slänga. Och ge möblerna en chans till ett nytt liv genom att låta dem gå i arv.
- Färg – Målar du miljömedvetet? I Europa är det populärt att måla med vattenlösliga plastfärger. Dessa är petroleumbaserade och bidrar ytterligare till en ohållbar förbrukning av fossila bränslen. Lyckligtvis finns det många bättre alternativ på marknaden, som baseras på växter och mineraler. Till exempel kalkfärg – som har en rik historia och positiva hälsoeffekter.
- Luckor och skåp – Interiören i äldre lägenheten är ofta av god kvalitet. Och många gånger genomförs renoveringar av kök- och badrumsskåp utan att det är nödvändigt. Tänk därför ett extra varv innan du bygger om – eller då din hyresvärd frågar om du vill ha nya skåpsluckor. Väg fördelar mot nackdelar – praktiska såväl som estetiska.
”Snickra” miljövänligt
Är du både miljömedveten och pysslig? Är du dessutom trött på att släppa tomma lådor till återvinningsstationen? Här är en instruktionsvideo för hur du gör dina egna häftiga kartongmöbler: